<h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας .</h2> <h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας .</h2> <h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας .</h2>
Previous Next
Προγεννητικός 'Ελεγχος

Ευθυμία Δάρα
Μαιευτήρας Χειρουργός
Γυναικολόγος

 

TOΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γυναικών που μένουν έγκυες  και μολύνονται από το τοξόπλασμα είναι η ΚΑΘΕΤΗ μετάδοση στο έμβρυο. Αν και σπάνια ,η ΣΥΓΓΕΝΗΣ τοξοπλάσμωση  μπορεί να προκαλέσει σοβαρές Νευρολογικές ή Οφθαλμικές διαταραχές --που μπορεί να οδηγήσουν  σε Τύφλωση-όπως και Καρδιακές και Εγκεφαλικές ανωμαλίες.

Ο Προγεννητικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει πληροφόρηση σχετικά με την αποφυγή της τοξοπλάσμωσης.

Σε κάποιες χώρες ,ιατρικά προηγμένες όπως για παράδειγμα ο Καναδάς ,ο έλεγχος ρουτίνας δεν προτείνεται. Προσφέρονται μόνο οι ορολογικές δοκιμασίες στις γυναίκες που θεωρείται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο για Πρωτοπαθή λοίμωξη από Τοξόπλασμα.

Η ύποπτη πρόσφατη λοίμωξη σε έγκυο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ, με την επανάληψη της εξέτασης των δειγμάτων σε ειδικά κέντρα αναφοράς. [χρησιμοποιώντας κατά το δυνατόν ακριβείς διαγνωστικά εξετάσεις και σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών].
Εάν υποψιαζόμαστε ΟΞΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ ,ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΕ 2-3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ και σκεφτόμαστε εάν θα ξεκινήσουμε θεραπεία με ΣΠΙΡΑΜΥΚΙΝΗ ,ΑΜΕΣΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Υπάρχουν δύο στόχοι της φαρμακευτικής θεραπείας για  τη τοξοπλάσμωση, ανάλογα αν έχει συμβεί ενδομήτρια λοίμωξη ή όχι.

*  Εάν η μητέρα έχει μολυνθεί,αλλά το έμβρυο όχι,χορηγείται ΣΠΙΡΑΜΥΚΙΝΗ,για την εμβρυική προφύλαξη ,ώστε να αποτραπεί  η μετάδοση των λοιμογόνων οργανισμών από τον πλακούντα που λειτουργεί ως δεξαμενή τροφοδοσίας  αυτών στο έμβρυο σε όλη τη διάρκεια της κύησης.Η Σπιραμυκίνη είναι ένα μικρόβιο της ομάδας των μακρολίδων που δεν περνά τον πλακούντα --απλά συγκεντρώνεται σ' αυτόν--και γι'   αυτό ΔΕΝ είναι αξιόπιστο γαι την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ,ΑΛΛΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ.

ΔΟΣΗ ΣΠΙΡΑΜΥΚΙΝΗΣ 1 gr από το στόμα κάθε 8 ώρες.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ,ΕΑΝ Η ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ PCR ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ .

*Εάν έχει επιβεβαιωθεί η λοίμωξη του εμβρύου ή υπάρχει μεγάλος βαθμός υπόνοιας χορηγούνται ΠΥΡΙΜΕΘΑΜΙΝΗ ΚΑΙ  ΣΟΥΛΦΑΘΕΙΑΖΙΝΗ για ΘΕΡΑΠΕΙΑ. [μαζί με φυλλικό οξύ]
Η πυριμεθαμίνη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ Α΄τρίμηνο ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΤΕΡΑΤΟΓΟΝΟ.

Ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης και σουλφαθειαζίνης μειώνει  σημαντικά τη βαρύτητα της νόσου.


 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1/ Η Αμνιοπαρακέντηση πρέπει να προτείνεται για την αναγνώριση του τοξοπλάσματος στο αμνιακό υγρό  με τη μέθοδο PCR

α/ αν έχει διαγνωστεί Πρωτοπαθής λοίμωξη  στη μητέρα [πρέπει πάντα τέτοια περιστατικά να παραπέμπονται σε ειδικά κέντρα αναφοράς για την τοξοπλάσμωση]
β/ εάν οι ορολογικές δοκιμασίες ΔΕΝ επιβεβαιώνουν ή ΔΕΝ αποκλείουν ΟΞΕΙΑ Λοίμωξη
γ/ εάν παρατηρούνται ανώμαλα υπερηχογραφικά ευρήματα πχ.ενδοκρανιακές  αποτιτανώσεις, μικροκεφαλία, υδροκέφαλος, ασκίτης, ηπατοσπλη νομεγαλία ή σοβαρή καθυστέρηση της ανάπτυξης.

2/ Η Αμνιοπαρακέντηση ΔΕΝ πρέπει να προτείνεται σε κύηση ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 18 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ < 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΟΞΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ--για τη μείωση των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων

3/ μια μη -έγκυος που έχει διαγνωστεί με Οξεία Τοξοπλάσμωση πρέπει να περιμένει 6 μήνες πριν ξεκινήσει προσπάθειες για εγκυμοσύνη.

4/ Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και από ειδικό

5/ Πληροφόρηση πρέπει να παρέχεται σε όλες τις γυναίκες που είναι ήδη έγκυες  ή σχεδιάζουν  εγκυμοσύνη.

6/ Το Τοξόπλασμα είναι ενδοκυττάριο παράσιτο.'Εχει ένα κύκλο ζωής   με άφυλη αναπαραγωγή  που λαμβάνει χώρα σε δευτεροπαθείς ΞΕΝΙΣΤΕΣ --θηλαστικά και πτηνά --και η φυλετική αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα στους πρωτοπαθείς ΞΕΝΙΣΤΕΣ --τις γάτες--στο επιθήλιο του γαστρεντερικού τους. Οι γάτες μολύνονται με βρώση  άλλων ζώων μολυσμένων πχ. ποντικών και πουλιών που έχουν κύστεις του τοξοπλάσματος και σπανίως με πέψη ωοκύστεων από κόπρανα άλλων γατών απευθείας. Οι μολυσμένες γάτες είναι ασυμπτωματικές και ξεκινούν με αποβολή μη--λοιμογόνων ωοκύστεων με τα κόπρανά τους 1-2 εβδομάδες μετά την έκθεση. Οι περισσότερες γάτες αποβάλλουν ωοκύστεις  μία φορά στη ζωή τους. Μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες οι κύστεις γίνονται λοιμογόνες. Οι ωοκύστεις επιβιώνουν καλύτερα  σε θερμά και υγρά περιβάλλοντα πχ κήποι ,κουτιά με άμμο,σκουπίδια και μπορούν να παραμείνουν λοιμογόνες για πολλούς μήνες. Επίσης αντέχουν στο ψύχος έως και 18 μήνες, ιδίως αν είναι καλυμμένες και εκτός άμεση ηλικής ακτινοβολίας.

Μετά την πέψη από ένα ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ ΞΕΝΙΣΤΗ πχ. άνθρωπο ,πουλί ,άλλο οικόσιτο ζώο,τρωκτικό,οι Ωοκύστεις αποβάλλουν σποροζωίτες και αλλάζουν σε ταχυζωίτες που εισβάλλουν στα κύτταρα και διπλασιάζονται. Διασπείρονται ταχύτατα ,κυκλοφορούν 3-10 ημέρες στον ξενιστή πριν αλλάξουν σε  βραδυζωίτες και σχηματίσουν κύστεις μέσα στους ιστούς.

Οι κύστεις παραμένουν μετά τη λανθάνουσα λοίμωξη .

Μετά την πρωτολοίμωξη θεωρούνται μολυσμένοι για όλη τους τη ζωή οι Άνθρωποι.

Εκτός αν υπάρξει ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ του ξενιστή και επανενεργοποίηση του παρασίτου ,οι Άνθρωποι - ξενιστές συνήθως μένουν ασυμπτωματικοί.

7/Η Τοξοπλάσμωση είναι η 3η κατά σειρά λοιμογόνος αιτία Θανάτου που σχετίζεται με το φαγητό ,μετά τη Σαλμονέλλα και τη Λιστερίωση.

Οι τρείς κύριες πηγές μετάδοσης είναι :

- H Kατανάλωση Ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος
- Η Εκθεση σε κόπρανα μολυσμένης γάτας
- Κάθετη μετάδοση

Στην εγκυμοσύνη οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι μέσω ατελώς ψημένου ή ωμού κρέατος ή μολυσμένου νερού ,μέσω έκθεσης σε χώμα πχ. κηπουρική χωρίς γάντια και έκθεσης σε κόπρανα γάτας. Ο κίνδυνος έκθεσης σε κόπρανα γάτας που αποβάλλει ωοκύστεις  καθορίζει και τον κίνδυνο μόλυνσης .Οι οικόσιτες γάτες συνήθως δεν κυνηγούν και δεν τρώνε ωμό  κρέας άρα δεν είναι πιθανό να μολυνθούν με τοξόπλασμα.

8/ Οι περισσότερες έγκυες με λοίμωξη από το τοξόπλασμα δεν αναπτύσσουν εμφανή σημεία και συμπτώματα και ο κανόνας είναι η αυτόματη ανάρρωση.Η κλινική εκδήλωση στις έγκυες δεν είναι πιο σοβαρή από τις μη έγκυες ,αλλά πολύ συχνά εμφανίζεται σαν γριππώδης συνδρομή --χαμηλή πυρετική κίνηση,κόπωση και λεμφαδενοπάθεια με περίοδο επώσασης 5-18 ημερών από την έκθεση. Σπάνια οι έγκυες θα εκδηλώσουν οφθαλμολογικές διαταραχές λόγω αμφιβληστροειδίτιδας λόγω τοξοπλάσματος. Σε ανοσοκατασταλμένες έγκυες όμως το τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλίτιδα , μυοκαρδίτιδα, πνευμονίτιδα, ηπατίτιδα μέσω οξείας λοίμωξης ή αναζωπύρωσης παλαιάς .

9/ Η Διάγνωση γίνεται με ΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ, ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ Ή  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ.

10/ Οι ορολογικές δοκιμασίες είναι συχνά το 1ο βήμα αλλά είναι διαγνωστική πρόκληση η διάκριση της πρωτοπαθούς από τη χρόνια λοίμωξη και είναι συχνά δύσκολο να ερμηνευθούν γι' αυτό και είναι σημαντική η συμβουλευτική από ειδικό.

Η παρουσία των αντισωμάτων ΙgM ΔΕΝ  μπορεί να θεωρηθεί αρκετή ώστε να τεθεί η διάγνωση της ΟΞΕΙΑΣ λοίμωξης από τοξόπλασμα.
Τα ΙgM αυξάνονται από την ημέρα 5 έως και εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη ,φτάνουν στο μέγιστο 1-2 μήνες μετά και αρχίζουν να μειώνονται πιο αργά από τα ΙgG ,και μπορούν αν επιμένουν σε χαμηλά επίπεδα έως και χρόνια μετά την οξεία λοίμωξη.
Τα ΙgG εμφανίζονται αργότερα από τα Μ,συνήθως ανιχνεύονται μετά από 1-2 εβδομάδες,με μέγιστο 12 εβδομάδες έως και 6 μήνες μετά την οξεία λοίμωξη.

Θα παραμείνουν ανιχνεύσιμα χρόνια μετά και συνήθως παρόντα σε όλη τη διάρκεια της ζωής .

*εάν IgM και  IgG ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ Ή ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΟΞΕΙΑ
*εάν αρνητικά τα ΙgM και θετικά IgG ΠΑΛΑΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ [> 1ΕΤΟΥΣ] [Άλλοι λένε > 6 μήνες]
*εάν θετικά IgM  και IgG Ή ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ Ή ΨΕΥΔΩΣ ΘΕΤΙΚΟ---εάν υποψιαζόμαστε πρόσφατη λοίμωξη ,επανάληψη ελέγχου  σε 2-3 εβδομάδες.

Αν τα  IgG X4 , ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

11/ Τα τεστ avidity  για τα IgG μετρούν την ένταση σύνδεσης των αντισωμάτων με τους λοιμογόνους οργανισμούς. Εάν η avidity είναι υψηλή ,τότε είναι η λοίμωξη > 5 μήνες

12/ Η Αμνιοπαρακέντηση πρέπει να προτείνεται ανάλογα με το αν έχει διαγνωστεί Πρωτοπαθής λοίμωξη, αν δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν οι ορολογικές δοκιμασίες ή αν υπάρχουν ανώμαλα υπερηχογραφικά ευρήματα.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΥΗΣΕΙΣ < 18 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ < 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΟΞΕΙΑ ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗ

13/ Ο Κίνδυνος κάθετης μετάδοσης αυξάνεται με την ηλικία κύησης με υψηλότερους ρυθμούς στο 3ο τρίμηνο [60-81%] σε σχέση με 6% στο 1ο.
Η σοβαρότητα της νόσου όνως μειώνεται με πρόοδο της κύησης ,με προσβολή στο 1ο τρίμηνο σαν αποτέλεσμα την εμβρυική απώλεια ή μεγάλες συνέπειες.
Ο συνολικός κίνδυνος από τη Συγγενή  τοξοπλάσμωση κατά την κύηση κυμαίνεται μεταξύ 20-50% χωρίς θεραπεία.

 

Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ χαρακτηρίζεται από :

Χοριοαμφιβληστροειδίτιδα,υδροκέφαλο,ενδοκράνιες ασβεστώσεις και μικροκεφαλία.Τα υπερηχογραφικά ευρήματα δεν είναι αρκετά για μια σίγουρη διάγνωση αλλά συσχετίζονται ισχυρά με ενδομήτρια λοίμωξη όταν υπάρχει καταγεγραμμένη μητρική λοίμωξη.

Πάνω από 90 % των νεογνών με συγγενή τοξοπλάσμωση  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ.
Τα νεογνά όταν δεν δίδεται θεραπεία  ,βρίσκονται σε κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων πχ χοριοαμφιβληστροειδίτιδα στο 85 % των παιδιών  και ψυχοκινητικών και νοητικών επιπτώσεων.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ


 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΕΓΚΥΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ

1. Να φοράτε γάντια και να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας όταν ακουμπάτε κόπρανα γάτας ή αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί [άμμος γάτας,κήπος κλπ].
2. Μειώστε τον κίνδυνο έκθεσης των μικρών γατιών με το να τις κρατάτε όλες στο σπίτι και να δίνετε στις οικόσιτες γάτες μόνο μαγειρεμένη ,συντηρημένη ή ξηρά τροφή.
3. Να αλλάζετε την άμμο στο δοχείο της γάτας σε καθημερινή βάση με γάντια σε καθημερινή βάση.
4. Απολυμαίνετε το δοχείο της γάτας  πριν το ξαναγεμίσετε  με ζεστό νερό στο όριο του βρασμού για 5 '.
5. Να τρώτε μόνο καλά μαγειρεμένο κρέας.
6. Η κατάψυξη σκοτώνει τις κύστεις από τοξόπλασμα.
7. Καθαρίστε τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.
8. ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ Ή ΩΜΑ ΑΥΓΑ.
9. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση.
10. Να προλαβαίνετε τη διασταυρούμενη μόλυνση  με το να πλένετε σχολαστικά τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή  με το ωμό κρέας ή τα λαχανικά.
11. ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΜΕ ΩΟΚΥΣΤΕΙΣ .
12. Η διαδικασία αποξήρανσης ή ''καπνίσματος ''κάποιων τροφών ΔΕΝ καταλήγει απαραίτητα σε προιόν ελεύθερο από ωοκύστεις.
13. Η συντήρηση στο ψυγείο δεν καταστρέφει απαραίτητα τα παράσιτα.
14. Η προετοιμασία των γευμάτων στο φούρνο μικροκυμάτων ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τις ωοκύστεις.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οσο πιο δραστήρια είναι μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη,τόσο πιο εύκολο θα είναι γι'αυτήν να προσαρμοστεί στις μεταβολές του σώματός της και στην επερχόμενη αύξηση του σωματικού της βάρους. Επίσης θα ανταποκριθεί καλύτερα στην γέννα και θα επιστρέψει ταχύτερα στην προηγούμενή της κατάσταση πριν μείνει έγκυος. Να διατηρείτε την καθημερινή σας φυσική δραστηριότητα ,σε φυσιολογικά πλαίσια ή την άσκηση που κάνατε -πριν μείνετε έγκυος[αθλήματα,τρέξιμο,γιόγκα,χορός ή ακόμα και ταχύ περπάτημα στις εξωτερικές δουλειές ] πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και εφόσον εσείς η ίδια αισθάνεστε καλά.Η άσκηση ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ κίνδυνο για το μωρό σας -- αντιθέτως, οι δραστήριες γυναίκες σύμφωνα με τις ιατρικές  έρευνες, έχουν  λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μην εξοντώνετε τον εαυτό σας.
Μπορεί να επιθυμείτε να χαμηλώσετε τους ρυθμούς όσο προχωρά η εγκυμοσύνη σας ή εφόσον σας συμβουλέψει  αντίστοιχα η ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί. Σαν Γενικό κανόνα  να  θυμάστε ότι θα πρέπει να μπορείτε να διεκπεραιώσετε μια συζήτηση κατά την διάρκεια της άσκησής σας, στην εγκυμοσύνη.

Εάν χάνετε την ανάσα σας ,ενώ ασκείστε ,τότε πιθανότατα ασκείστε πολύ έντονα.

Εάν δεν ήσασταν σωματικά δραστήρια πριν μείνετε έγκυος ,ΜΗΝ ξεκινήσετε τώρα κάποια έντονη  μορφή άσκησης. Εάν ξεκινήσετε Αερόβια γυμναστική [πχ .τρέξιμο,κολύμπι,ποδήλατο ή  άλλα ομαδικά Αερόβια προγράμματα] ΠΕΙΤΕ στον εκγυμναστή σας ότι είστε έγκυος και ΜΗΝ ξεπεράσετε τα 15 λεπτά αρχικά,3 φορές την εβδομάδα.

Αυξείστε προοδευτικά ,σε τουλάχιστον 4 προγράμματα 30 λεπτών εβδομαδιαία.

Να θυμάστε ότι η άσκηση Δεν είναι απαραίτητο να είναι έντονη για να είναι Ωφέλιμη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

*Πάντα να  προθερμαίνεστε αρχικά και να ηρεμείτε -- αποθεραπεία - στο τέλος .

*προσπαθείστε να είστε ενεργές ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ,μισή ώρα περπατήματος κάθε μέρα μπορεί να είναι αρκετή --Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε  ούτε αυτό ,να θυμάστε :ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

*αποφύγετε την άσκηση  σε ζεστό περιβάλλον

*πίνετε πολύ νερό και άλλα υγρά

*εάν ασκείστε σε ομάδα ,εξασφαλίστε ότι η γυμνάστριά σας και γνωρίζει ότι είστε έγκυος και μπορεί να σας αναλάβει,όπως  και την ακριβή ηλικία εγκυμοσύνης σας.

*μπορεί να επιθυμείτε την ενασχόλησή  σας με το κολύμπι γιατί το νερό σας ηρεμεί και προσφέρει στήριξη παρά την αύξηση του βάρους σας.

*είναι αυτονόητο ότι μορφές άσκησης  στις οποίες υπάρχει κίνδυνος πτώσης πχ ιππασία,σκι,χόκευ,γυμναστική εδάφους [ενόργανη]ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν γιατί μια πτώση μπορεί να βλάψει το μωρό.

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

*ΜΗΝ ξαπλώνετε σε εντελώς επίπεδη ύπτια θέση, ιδιαιτέρως μετά την 16η εβδομάδα, γιατί πιέζονται κάποια αγγεία που επιστρέφουν το αίμα από τα κάτω άκρα προς την  Καρδιά και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ.

*ΜΗΝ λαμβάνετε μέρος σε σπορ φυσικής επαφής όπου υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείτε, πχ σκουας, μορφές κικμπόξινγκ κλπ.

*ΜΗΝ κάνετε καταδύσεις, γιατί το έμβρυο δεν έχει μηχανισμό προστασίας στην αποσυμπίεση και στην εμβολή αέρα

*ΜΗΝ ασκείστε σε υψόμετρο πάνω από 2.500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εάν είστε έγκυος προσπαθείστε να κάνετε κάποιες από τις ασκήσεις  που περιγράφονται πιο κάτω,  καθημερινά.

Ενδυναμώνουν τους μυς ώστε να μπορούν να σηκώνουν το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης. Επίσης ενδυναμώνουν τις Αρθρώσεις, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, βοηθούν στην οσφυαλγία και γενικά φέρνουν ευεξία.

Ι/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει ,μπορεί να αισθανθείτε πόνο στη μέση. Αυτές οι ασκήσεις δυναμώνουν τους μύες στην κοιλιά και μπορεί να βελτιωθεί ο πόνος στη μέση.

-Ξεκινήστε με στάση στα 4,γόνατα κάτω από τα ισχία , τα χέρια κάτω από  τους ώμους ,με τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά και οι κοιλιακοί σε τέτοια θέση ώστε να κρατούν την πλάτη ΙΣΙΑ.
-Τραβήξτε τους μύες της κοιλιάς  προς τα μέσα έτσι  ώστε να σηκώσετε την πλάτη σας προς το ταβάνι, κυρτώνοντας τον κορμό και επιτρέποντας στο κεφάλι σας να έρθει λίγο πιο μπροστά. Μην αφήσετε τους αγκώνες σας να κλειδώσουν.
-διατηρήστε για λίγα δευτερόλεπτα και επανέλθετε σιγά σιγά στην προηγούμενη θέση σας. [γονατιστές]
-κάντε την ίδια  άσκηση σιγά και ρυθμικά 10 φορές  προσέχοντας την μέση σας.
-μετακινείτε την μέση και πλάτη σας μόνο τόσο όσο αισθάνεστε απολύτως άνετα.

 

ΙΙ/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΥΕΛΟΥ

- Σταθείτε όρθιες απέναντι σε ένα τοίχο ώστε να ακουμπούν οι ώμοι και οι γλουτοί τον τοίχο.
- Κρατήστε μαλακά τα γόνατα
- Τραβήξτε τον ομφαλό σας προς την πλάτη σας, την σπονδυλική σας στήλη, έτσι ώστε η πλάτη σας να επιπεδώνεται στον τοίχο - κρατήστε για 4 δευτερόλεπτα και  επανέλθετε.
- Επαναλάβετε για 10 φορές

 

ΙΙΙ/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ βοηθούν στο να δυναμώσουν οι μύες που δέχονται μεγάλη πίεση στην κύηση και στον τοκετό.

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από πολλά στρώματα μυών που τεντώνονται μεταξύ της ηβικής σύμφυσης [μπροστά] μέχρι την ουρά [κόκκυγα ]πίσω.
Εάν οι μύες είναι χαλαροί μπορεί να αισθάνεστε ακράτεια ούρων κατά την ούρηση,τον βήχα ή το φτέρνισμα.Αυτό είναι αρκετά σύνηθες --ονομάζεται ακράτεια από Στρες  και μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό όπως και να επιδεινωθεί.
Μπορείτε να δυναμώσετε αυτούς τους μύες .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΚΡΑΤΕΙΑ.
ΠΩΣ;

-κλείστε τον δακτύλιο του ορθού σαν να προσπαθείστε να προλάβετε και να αποτρέψετε μια δραστηριότητα του εντέρου.
-την ίδια στιγμή τραβήξτε τον κόλπο σαν να προσπαθείτε να συγκρατήσετε  ένα ταμπόν ή την ουρήθρα σας ,σαν να θέλετε να διακόψετε την ούρηση.
-αρχικά κάντε αυτές τις ασκήσεις γρήγορα ,σφίγγοντας και χαλαρώνοντας αμέσως
-μετά κάντε το  πιο αργά ,κρατώντας την σύσπαση για όσο περισσότερο μπορείτε πριν χαλαρώσετε ,μετρώντας μέχρι το 10.
-προσπαθήστε να κάνετε 3 σετ των 8 επαναλήψεων ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ --μνημονικός κανόνας, - ένα σετ σε κάθε γεύμα.

 

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται όταν είστε έγκυος αφού μπορεί να σας προκαλέσουν νόσο ή να βλάψουν το μωρό σας.
Φροντίστε να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε ή να λαμβάνετε προφυλάξεις.

 

ΤΥΡΙΑ

ΜΗΝ τρώτε μαλακά τυριά με λευκή φλούδα, όπως το μπρι [brie] ή το καμαμπέρ [camembert].Αυτά τα τυριά είναι ασφαλή στην κύηση μόνο όταν μαγειρευτούν.

ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙΑ

Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τα μπλε μαλακά τυριά όπως το Ροκφόρ, την γκοργκοντζόλα[ gorgonzola] κλπ. Είναι ασφαλή μόνο όταν μαγειρευτούν κι αυτά.
Τα μαλακά αυτά τυριά είναι λιγότερο όξινα από τα άλλα είδη τυριών και συγκρατούν περισσότερη υγρασία στο εσωτερικό τους ευνοώντας την ανάπτυξη μικροβίων ,όπως η Λιστέρια.

Αν και η ΛΙΣΤΕΡΙΩΣΗ είναι σπάνια ,πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις στην κύηση γιατί ακόμα και η ήπια μορφή της νόσου σε έγκυο μπορεί να προκαλέσει αποβολή,ενδομήτριο θάνατο ή σοβαρή νόσο στο νεογνό.

 

ΤΥΡΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Μπορείτε να φάτε σκληρά τυριά όπως την παρμεζάνα, τσένταρ ακόμα κι αν έχουν παρασκευαστεί με μη παστεριωμένο γάλα. Τα σκληρά τυριά δεν έχουν τόσο νερό όσο τα μαλακά και γι΄αυτό είναι λιγότερο πιθανή η ανάπτυξη βακτηρίων. Μπορεί ένα σκληρό τυρί να περιέχει λιστέρια αλλά ο κίνδυνος θεωρείται μικρός.

 

Μαλακά τυριά ασφαλή στην κύηση

Εκτός από τα μαλακά τυριά με άσπρη φλούδα ,όλα τα άλλα μαλακά τυριά είναι ασφαλή  με μόνη προυπόθεση τη χρήση παστεριωμένου γάλακτος ,όπως το τυρί cottage,  η μοτσαρέλλα ,η φέτα ,το χαλούμι ,το τυρί κρέμα, η ρικότα,το κατσικίσιο τυρί και οι υπόλοιπες μορφές τυριών για επάλειψη.

ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ [σε σημείο που βράζει το φαγητό]

--------      -------      ---------      ---------

ΠΑΤΕ [pate] ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα πατέ στην κύηση ακόμα κι αν πρόκειται για πατέ λαχανικών, αφού μπορεί να περιέχουν λιστέρια.

------     ------   -------    --------   --------

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΩΜΑ Ή ΑΤΕΛΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΥΟΣ

Φροντίστε όλα τα μέρη του αυγού [τα ασπράδια και οι κρόκοι] να είναι τόσο μαγειρεμένα ώστε να είναι σε στερεή μορφή ,ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος Σαλμονέλλωσης.
Δεν θα βλάψει το μωρό αλλά θα προκαλέσει εμέτους και διάρροιες στην μητέρα.

Αποφύγετε φαγητά με ωμό αυγό όπως η σπιτική μαγιονέζα.

------    -------      -------   ---------    --------

ΤΟ ΩΜΟ Ή ΑΤΕΛΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΩΜΟ Ή ΛΙΓΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ
λόγω του κινδύνου της τοξοπλάσμωσης.

Μαγειρέψτε πολύ καλά το κρέας ώστε να αχνίζει και να μην υπάρχει ίχνος ροζ απόχρωσης του κρέατος ή αίματος—ιδίως στα πουλερικά ,το χοιρινό, τα λουκάνικα και τον κιμά όπως τα burgers.

Η Τοξοπλάσμωση είναι μια νόσος που προκαλείται από ένα παράσιτο που ανευρίσκεται σε ωμό ή λίγο μαγειρεμένο κρέας, το μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα, το χώμα ,τα κόπρανα της γάτας και το μη καθαρό νερό.

Εάν είστε έγκυος μπορεί να βλάψει το έμβρυο αλλά ευτυχώς είναι σπάνια νόσος.
Η Τοξοπλάσμωση συχνά ΔΕΝ έχει συμπτώματα ,αλλά εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί ,πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας ώστε να σας ελέγξει εκ νέου και αν υπάρξει μόλυνση ,να λάβετε θεραπεία.

ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΩΜΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ.

 

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΕ  ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΡΥΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Αρκετά κρύα κρέατα όπως το σαλάμι, το πεπερόνι ΔΕΝ έχουν μαγειρευτεί και γι΄αυτό είναι απαραίτητο να διαβάσετε πρώτα τις πληροφορίες στη συσκευασία μήπως χρειαστεί να μαγειρευτούν πριν τα καταναλώσετε.

Για έτοιμα κρέατα ,μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καταψύχοντας τα ,πρώτα για 4 ημέρες, πριν τα φάτε.
Εάν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε πχ σε Παρασκευή πίτσας ,δεν χρειάζεται να τα καταψύξετε προηγουμένως.

Εάν βρίσκεστε σε εστιατόριο, ρωτήστε πριν φάτε ή μην το διακινδυνεύσετε.

 

ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Μην τρώτε συκώτι ή πατέ με συκώτι, λουκάνικα με συκώτι αφού μπορεί να περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α.
Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, μπορούν να βλάψουν το μωρό σας.

 

ΚΥΝΗΓΙ

ΜΗΝ τρώτε κυνήγι αφού ο μόλυβδος στις σφαίρες είναι βλαβερός .Τα αντίστοιχα προιόντα στο σουπερμάρκετ έχουν εκτραφεί σε φάρμες και συνήθως δεν περιέχουν μόλυβδο αλλά καλύτερα να είστε απολύτως βέβαιες.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΛΑΔΙΑ ΨΑΡΙΩΝ

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τέτοια προιόντα γιατί περιέχουν βιταμίνη Α.

 

ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Μπορείτε να φάτε τα περισσότερα είδη ψαριών  στην εγκυμοσύνη και αυτό είναι πολύ καλό για την υγεία της μητέρας και του μωρού αλλά!

Θα πρέπει να αποφεύγετε ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ

Ξιφίας, καρχαρίας, marlin [είδος ψαριού –ιστιοφόρος]

 

ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ

ΤΟΝΟΣ

--όχι πάνω από 2 φιλέτα τόνου/εβδομάδα [140 γραμμαρίων μαγειρεμένα ]

--όχι πάνω από 4 μετρίου μεγέθους κονσέρβες τόνου /εβδομάδα

Αυτός ο περιορισμός οφείλεται στον Υδράργυρο που περιέχει ο τόνος ,περισσότερο από άλλα ψάρια. Η ποσότητα του υδραργύρου που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν είναι επιβλαβής αλλά σε εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του εμβρύου.
Σε εγκυμοσύνη επίσης καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση περισσότερων από 2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως η σαρδέλα, σκουμπρί κλπ. γιατί μπορεί να περιέχουν ρυπαντές όπως τα PCBs & οι διοξίνες.                                                                                                        

Να θυμάστε ότι ο τόνος είναι λιπαρό ψάρι ,έτσι αν φάτε φρέσκο τόνο  δύο φορές σε μία εβδομάδα ΔΕΝ πρέπει να ξαναφάτε άλλο λιπαρό ψάρι εκείνη την εβδομάδα.

 

ΨΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Ή ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Τα Οστρακοειδή πάντα πρέπει  να μαγειρεύονται  και ποτέ να μην καταναλώνονται ωμά αφού περιέχουν βλαβερά βακτήρια και ιούς που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

----     -------     -------     ------  ------

ΣΟΥΣΙ

Μπορεί να καταναλωθεί μόνο αν έχει προηγουμένως καταψυχθεί ή σε πολλές περιπτώσεις να μην καταναλωθεί καθόλου στη διάρκεια της κύησης.

----    ------   -------   --------

ΤΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Εφόσον δεν υπάρχει αλλεργία φυσικά.

------     -------   -------    -------

ΠΑΓΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Ασφαλή εφόσον περιέχουν παστεριωμένο γάλα και δεν περιέχουν ωμά αυγά

------   ------   --------  --------

ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΩΜΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

ΠΛΥΝΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ,ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

----  -------  ----------     ----------

ΚΑΦΕΙΝΗ  ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Τα υψηλά επίπεδα καφείνης μπορούν να βλάψουν το μωρό προκαλώντας χαμηλό βάρος γέννησης και αυτό με τη σειρά του ,άλλα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, όπως και σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκληθεί αποβολή.

ΔΕΝ χρειάζεται να κόψετε τον καφέ εντελώς όπως και άλλα ροφήματα όπως το τσάι[και το πράσινο]ή την σοκολάτα είτε σκέτα είτε σε ενεργειακά ποτά αλλά προηγουμένως ενημερώστε τον γιατρό σας.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 200mg καφείνης την ημέρα.

Δηλαδή
- 1 φλυτζάνι στιγμιαίου καφέ

-1 φλυτζάνι καφέ φίλτρου
-1 φλυτζάνι τσαγιού
-1 κουτάκι cola

Καταναλώστε περισσότερο νερό και φρέσκους χυμούς!

ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μη επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος [Non -Invasive Prenatal Testing]
ή
Ελεύθερο Εμβρυικό DNA [cell free ,cf DNA test]

To Ελεύθερο Εμβρυικό DNA είναι το εμβρυικό DNA που κυκλοφορεί ελεύθερα στο μητρικό αίμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός  έλεγχος --screening- που χρησιμοποιεί το ελεύθερο εμβρυικό DNΑ του πλάσματος των εγκύων προσφέρει τεράστιες ερευνητικές δυνατότητες σαν μέθοδος ελέγχου των εμβρυικών ανωμαλιών --ανευπλοειδιών.

Από το 2011 έχει γίνει κλινικά διαθέσιμο και τουλάχιστον στις ΗΠΑ [American College of Obstetricians and Gynecologists] προτείνεται ως διαγνωστική μέθοδος -εναλλακτική στις γυναίκες εκείνες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανευπλοειδία.

Αυτές οι γυναίκες είναι ο πληθυσμός της ηλικίας > 35 ετών ,έμβρυα με υπερηχογραφικές ανωμαλίες ενδεικτικές αυξημένου κινδύνου για ανευπλοειδία, γυναίκες με ιστορικό τέκνων με τρισωμίες ,ένας γονέας με ισοζυγισμένη μετάθεση με αυξημένο κίνδυνο για τρισωμία 13 ή 21 και γυναίκες με θετικά αποτελέσματα Α΄ ή Β΄ τριμήνου για ανωμαλίες.

Το ελεύθερο εμβρυικό DNA που κυκλοφορεί στη μητέρα πλησιάζει περίπου το 3-13% του συνολικού εμβρυικού DNA μετά τις 10 εβδομάδες και θεωρείται ότι προέρχεται κυρίως από τον πλακούντα.  Το τεστ του ελεύθερου εμβρυικού DNA μπορεί να ελέγξει τις κοινές τρισωμίες και εάν είναι επιθυμητό το φύλο .

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει τόσο νωρίς όσο από την 9η εβδομάδα και μέχρι τον τοκετό .Έχουν αναπτυχθεί από τα διάφορα εργαστήρια διαφορετικές τεχνικές .Όλα τα τεστ έχουν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα για την τρισωμία 18 και 21[99% ]και για την τρισωμία 13 , 91% ευαισθησία και 99% ειδικότητα ,ενώ για τις ανευπλοειδίες φύλου 91 ευαισθησία και 99% ειδικότητα.

Η ακρίβεια πρόβλεψης φύλου αγγίζει πάνω από το 98% .

Ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιείται ,τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μετά από 7-10 ημέρες από την  λήψη του μητρικού δείγματος.[περί τα 20 ml].

Είναι σημαντικό για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων το εμβρυικό κλάσμα η ποσότητα δηλαδή του εμβρυικού αίματος  που κυκλοφορεί στην μητέρα .Κάποια εργαστήρια απαιτούν όριο το 4% ,ενώ άλλα δεν το αναφέρουν .

Το εμβρυικό κλάσμα αυξάνεται με την πρόοδο της κυήσεως .

Τα ποσοστά αποτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 1-8% ,εξαρτώνται από το εργαστήριο και την μεθοδολογία .Η ειδικότητα  για κάθε ελεγχόμενη κατάσταση αναφέρεται ξεχωριστά ,γι' αυτό τα ψευδώς  θετικά αποτελέσματα είναι αθροιστικά και μπορεί να πλησιάσουν το 1%.

Τα διάφορα εργαστήρια αναφέρουν τα αποτελέσματα του cf DNA με διάφορους τρόπους. Κάποια εργαστήρια αναφέρουν τον κίνδυνο της ανευπλοειδίας είτε ως ''θετικό '' είτε ως ''αρνητικό'', ενώ άλλοι αναφέρουν την πιθανότητα ανευπλοειδίας.

Τα εργαστήρια που αναφέρουν την πιθανότητα της ανευπλοειδίας ,πιο συχνά χρησιμοποιούν το > 99% ως ενδεικτικό υψηλού κινδύνου και

< 1/10.000 ως ενδεικτικό χαμηλού .Δεδομένης της χρησιμότητας της παροχής αξιόπιστων πληροφοριών ,απολύτως κατανοητών  στους ασθενείς προτείνεται η αναγραφή των αποτελεσμάτων με θετική προγνωστική αξία .

Το εμβρυικό κλάσμα  αυξάνεται με την  πρόοδο της κύησης και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα ενώ εξαφανίζονται ταχέως μετά την γέννηση του εμβρύου . Δύο ώρες μετά τον τοκετό δεν ανιχνεύεται  το εμβρυικό DNA Τα τμήματα του ελεύθερου εμβρυικού DNA διαφέρουν από τα μητρικά στο μέγεθος ,είναι σημαντικά μικρότερα.

Η ανάλυση του ελεύθερου εμβρυικού DNA παρέχει διάγνωση  των διαφόρων καταστάσεων χωρίς τον κίνδυνο  εμβρυικής απώλειας  αλλά η μέθοδος εξακολουθεί να έχει τις ίδιες ηθικές και πρακτικές παραμέτρους  που εμφανίζουν και οι άλλες τεχνικές πχ η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη τροφοβλάστης.

Η ανάλυση του ελεύθερου εμβρυικού DNA  ,έχει μεγάλη αξιοπιστία αλλά μικρότερη από την αμνιοπαρακέντηση.

O μη επεμβατικός εμβρυικός έλεγχος –cf DNA   ,έχει υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα  για την τρισωμία 21 [Down syndrome ]και την τρισωμία 18  από τα συμβατικά διαγνωστικά τεστ.

 

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ [ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ Ή ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ] πριν ληφθεί αμετάκλητη απόφαση.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΑ ,ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΛΕΓΧΟΣ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Το οικονομικό κόστος ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία ανάλογα με την μέθοδο και τη χώρα αποστολής του δείγματος.

Το αποτέλεσμα είναι συνήθως διαθέσιμο σε 7-15 ημέρες.

Ο ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΜΒΡΥΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ .

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

-Προχωρημένη μητρική ηλικία, > 40

-ανώμαλα αποτελέσματα από τον βιοχημικό έλεγχο του Α΄τριμήνου

-αυχενική διαφάνεια > 3.5 χιλ

-προηγούμενο παιδί με τρισωμία 21,13 και 18

-στην παρούσα κύηση ,υπερηχογραφικά ευρήματα ισχυρής συσχέτισης με τρισωμία 18,13 και 21.

-πολλοί soft markers στον υπέρηχο που υποδηλώνουν μια συγκεκριμένη ανευπλοειδία

-υπάρχει κίνδυνος το κυοφορούμενο έμβρυο να φέρε μια φυλοσύνδετη ανωμαλία [άρα το cf DNA χρησιμοποιείται για καθορισμό φύλου]

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ανάλογα με την εταιρεία ,τα αποτελέσματα μπορεί να χαρακτηρίζονται ως : θετικά /αρνητικά ,  ανιχνευτικά ανευπλοειδίας / ύποπτα ανευπλοειδίας /οριακά  ή  υψηλού κινδύνου/χαμηλού κινδύνου

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό /χαμηλού κινδύνου, είναι καθησυχαστικό.

*ακόμα θα πρέπει να γίνουν υπερηχογραφήματα ,Αυχενικής διαφάνειας [Α΄Τριμήνου ] και Β’ τριμήνου
*ανάλογα με τον λόγο που διενεργήθηκε εξ αρχής ο μη επεμβατικός έλεγχος ,μπορεί ακόμα να χρειαστεί λεπτομερής έλεγχος πχ καρδιολογικός  ,γενετική συμβουλευτική και γενετικές εξετάσεις .

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό/υψηλού κινδύνου, χρειάζεται περαιτέρω γενετική συμβουλευτική και επιβεβαίωση με διαγνωστικό έλεγχο.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΥ ΕΜΒΡΥΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.—ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗ Ή ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ, καθώς έχουν παρατηρηθεί ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

 

Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα ,το εργαστήριο συνήθως θα ζητήσει δεύτερο δείγμα αίματος και επανάληψη της εξέτασης χωρίς επιπλέον κόστος.

Αυτό μπορεί να συμβεί στο 1-5% των περιπτώσεων. Πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι κακό δείγμα ,χαμηλό εμβρυικό κλάσμα [μικρή ποσότητα εμβρυικού αίματος σε σχέση με της μητέρας ] που επηρεάζεται από μια σειρά από παράγοντες όπως η μικρή ηλικία κύησης, ο υψηλός BMI ή η εμβρυική ανευπλοειδία.

Εάν το αποτέλεσμα παραμένει μη ερμηνεύσιμο ,λόγω αυξημένου κινδύνου ,προτείνεται γενετική συμβουλευτική και επεμβατικές μέθοδοι.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΥ ΕΜΒΡΥΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ;

-αυξημένη ακρίβεια με υψηλότερη ευαισθησία και μικρότερα ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων  συγκριτικά με κλασσικές επεμβατικές μεθόδους ,λιγότερες γυναίκες θα υποστούν επεμβατικό έλεγχο και θα έχουν τον κίνδυνο αποβολής .

Έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

-ποσοστό ανίχνευσης 99% και ψευδώς θετικά 0.1% για τρισωμία 21

-ποσοστό 96% και ψευδώς θετικά 0,1 % για τρισωμία 18

-ποσοστό 91 % και 0.1 % για τρισωμία 13

-ποσοστό 90% και 0,2% για  TURNER σύνδρομο

-αυξημένη   θετική  προγνωστική αξία σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους

Να θυμόμαστε ότι η θετική προγνωστική αξία δεν είναι 100% σε κανένα πληθυσμό .

Το ελεύθερο εμβρυικό DNA δεν είναι ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ είναι μέθοδος ελέγχου.

 

-Πρωιμότερη διάγνωση

Μπορεί να γίνει με μία μόνο αιμοληψία από τις 9-10 εβδομάδες και με διαθέσιμα αποτελέσματα σε 1-2 εβδομάδες.
Το πρωιμότερο αποτέλεσμα παρέχει περισσότερο χρόνο για σκέψη, αποφάσεις και επιλογές π.χ 11-13 εβδομάδες η τροφοβλάστη και μετά τις 15 εβδομάδες η αμνιοπαρακέντηση.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΥ ΕΜΒΡΥΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ;

1.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

2.ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .1-5%

Αυτό δεν παρατηρείται με τις κλασσικές μεθόδους. Μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση

3.ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το ελεύθερο εμβρυικό DNA ΔΕΝ μπορεί

-να ανιχνεύσει άλλες ανευπλοειδίες εκτός των 21,13,18 Και Χ και Υ

-να αποκλείσει εντελώς τις ανευπλοειδίες

-να ανιχνεύσει καταστάσεις ΕΝΟΣ γονιδίου

-να ανιχνεύσει συγγενείς ανωμαλίες

-να εγγυηθεί ένα υγιές μωρό με ένα αρνητικό cf DNA αποτέλεσμα 

 

4.ΤΥΧΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αν και έχει ένδειξη το σύνδρομο Down,μπορεί να ανιχνεύσει άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία πχ σύνδρομο TURNER[45X] ή ΚLEINEFELTER [47XXY].Eπιπλέον δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ μητρικού και εμβρυικού DNA

5.ΔΙΔΥΜΑ

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού ούτε πολλά στοιχεία είναι διαθέσιμα ούτε μεγάλη ακρίβεια υπάρχει.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΛΛΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ cf DNA

Κάποιες εταιρείες προσφέρουν τον μη επεμβατικό εμβρυικό έλεγχο για άλλες γενετικές καταστάσεις όπως οι μικρο –ελλείψεις και οι μικρο-διπλασιασμοί και τα σύνδρομα που οφείλονται σε αυτά .

Αυτές είναι σπάνιες καταστάσεις με συχνότητα 1 : 5.000 με 1: 50.000.

Προκαλούνται από πολύ μικρά επιπλέον ή ελλιπή τμήματα χρωμοσωμάτων.

Η προσθήκη αυτών των σπάνιων καταστάσεων στον μη επεμβατικό εμβρυικό έλεγχο  αυξάνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και μειώνει τη θετική προγνωστική αξία.

Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα ,περισσότερες γυναίκες να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ  με σχετικό κίνδυνο αποβολής

Οι τωρινές συστάσεις δεν υποστηρίζουν την περίληψη σαν ρουτίνα στον έλεγχο αυτών των μικροελλείψεων ή μικρο διπλασιασμών στον έλεγχο του DNA

 

Πηγη –Committee Opinion –The American College Of Obstetricians and Gynecologists,Sept 2015

    --Genetics Education Canada-Oct 2017